RATKAISUJA

Takaisin Kokemuksia peliongelmista sivulle

Avoimuus

Salaaminen kävi raskaaksi, mutta avoimuus pudotti sen taakan harteilta, tunsin helpotusta kerrottuani ongelmasta.

Hakee apua

Kun pelasin, pelasin aina yksin. Kun hain apua, sain vertaisten tuen, sain jakaa muiden kanssa kokemukseni.


Ongelman myöntäminen itselle helpotti ja auttoi ymmärtämään ulkopuolisen avun tarpeen. Hain apua myös rukouksesta. Kun sitten saa lopulta aikaiseksi päätöksen lähteä hakemaan apua, on homma jo kääntymässä voiton puolelle. Itse lähdin hakemaan lopullista henkistä potkua persuksiini ja saamaan lisää pönkitystä muutosprosessiin.

Asiat mittakaavaan

Hyväksyy ongelman

Olen riippuvainen, minun piti itse hyväksyä se.


Oli iso asia tajuta, hyväksyä asia, hakea apua, ottaa kaikki kanavat käyttöön. Oikeat kanavat kun löytyi, niin antoi palaa! Hyväksyminen johti ymmärrykseen, miten ja miksi oli käynyt näin.

Järkevä ajattelu, jos mahdollista

Kiusaus tulee vieläkin joskus, olisihan se mukava kokeilla vaikka pokeria pienemmällä panoksella. Mutta ei kun ei: "Asiantuntijana" tietää varsin hyvin, mihin se johtaa. Olen tällaisiin tilanteisiin kehittänyt mieleen pyyhkäisijän. Muistan käskyn: Ei ensimmäistäkään lanttia, muuten piru vie!!! Kiusauksen saa näin järjellä pyyhkäistyä pois, tuli ja meni. Näitä pyyhkäisyjä on ollut useita matkalla ja toistaiseksi ainakin toiminut hyvin. Tässä pitää muutenkin olla välillä varpaillaan.


Ihminen selittää järjellä kaiken toimintansa. Kun toiminta on ollut järjen vastaista, on sille löydettävä se oikeasti järkevä selitys, mentävä syihin toiminnan takana. Minun kohdallani se oli riittämättömyyden tunne ja stressi, joita pakenin peleihin. Nyt tiedän missä tilanteissa himo pelata iskee ja osaan toimia sitä tunnetta vastaan.

Etsii positiiviset puolet pelaamisen lopettamisesta

Läheisille kertominen

Vaimolle kertominen oli kova paikka! Vaimo antoi uuden mahdollisuuden, sen voimalla lopetin pelaamisen.

Vertaistuki

On itselle armollinen ja rehellinen

Varmasti peliongelmasta parantumisen kohdalla yksi tärkeimpiä pointteja omalla kohdallani oli se, että myönsin itseni olleen typerä kun luulin peleillä rikastuvan, ja suoraan sanottuna TYHMÄ kun niitä vielä pelasin - lainarahallakin. Se tunnustus typeryydestä itselleni toi mukanaan rauhallisen olon, ja sen jälkeen olen pyrkinyt olemaan fiksu ja filmaattinen ratkaisuissani. Maksan laskut ajoissa, olen ahkera töissä, ajattelen ympäristöä ja kanssaeläjiä suuremmalla sydämellä. Kaikkihan tekee elämässään huonoja ja epäloogisia ratkaisuja, mutta olen päättänyt että pyrin tekemään parempia valintoja tästä eteenpäin - päivä kerrallaan. Tänäänkin söin terveellistä kasvisruokaa lounaaksi ja jätin limpparin ostamatta!


Elämä on arvokas, halusin elää sitä omaan toimintaani tyytyväisenä. Olen nyt antanut itselleni anteeksi menneet. Pyrin elämään siten, että olen itse tyytyväinen valintoihini. En enää mittaa arvoani sillä miten muut minut näkevät.

Onnistumisen palkitseminen

Pelaamatta oltuani rahaa alkoi välillä ollakin. Palkitsin itseäni onnistumisesta tekemällä pieniä hankintoja. Kävin syömässä vaimon kanssa ja maksoin itse. Palkitsevaa oli myös saada jakaa aikani läheisten kanssa, heille ei ollut aikaa silloin kun pelasin.


En oikeastaan osaa palkita itseäni. Palkitsen itseni olemalla hyvä, ostan toiselle.

Miettii mitä voi itse tehdä

Ottaa vastaan apua

Piti olla valmis ottamaan vastaan apua. Ulkopuolinen ei ratkaissutkaan ongelmiani, hän vain auttoi.

Pysähtyminen

Minun oli pakko pysähtyä, pakko miettiä kuka oikein olen. Etsin ratkaisuja, vaikeutin pelaamista ja hain apua. Opin tunnistamaan ongelmani. Minulla oli halu muuttua paremmaksi ihmiseksi.


Kaikki, mikä oli minulle tärkeää, katosi pois. Mitä silloin voi tehdä? Irrottauduin vanhoista kaavoista. Niitä voi rikkoa pelikatkolla, menemällä GA-ryhmään tms.


Se oli kurssin täydellinen muutos, kun kaikki käytössä olleet rahat oli käytetty. Aallonpohjalla käyminen sai aikaan itsetuhon ajatuksia, joita ei tarvinnut kuitenkaan toteuttaa, kun muutti kurssiaan.


Pelaaminen on kierre, ei mielihalu. Mielihalu menee ohi vartissa, kierre täytyy pysäyttää.


Vauhdin pysäyttäminen oli ensimmäinen asia, mikä piti tehdä. Sanoin itselleni, että näin ei voi jatkua. Vauhtisokeus hävisi ja saatoin selvittää itselleni missä todella mennään.

Rukous

Rukous on auttanut, olen käynyt seurakunnan esirukoustilaisuuksissa. Myös kotona olen saanut rukouksesta voimaa. Rukoilen edelleen, vaikka ongelmat ovat jo takanapäin.

Tekee pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi itselleen

Tein pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi itselleni. Käteisen rahan pitäminen lompakossa oli mahdoton ajatus, se olisi poltellut, olisi ollut pakko päästä pelaamaan ne pois. Avoimuus vaimon suuntaan auttoi pitämään peliajatukset loitolla ja rakentamaan luottamusta takaisin. Annoin hänelle katseluoikeuden tiliini, tiesin jääväni kiinni, jos yrittäisin pelata. Tiukan paikan tullen ajattelin kiinnijäämisen kauheita seurauksia, mutta myös sitä kuinka halusin osoittaa olevani luotettava.

Tekee päätöksen

Oli tehokasta purkaa sitä tapahtumavyyhteä Tiltin asiantuntijan kanssa. Vakuuttui lisää ja tuli sellainen fiilis, että on valmis tekemään lopullisen(?) päätöksen koska vain. Valitsin tuen maksupäivän 16.11.2011. Kun ohitin sen pelaamatta (olin luvannut Tiltin työntekijälle), olin jälleen ottanut ison askeleen pelipirun selättämisessä. Sitten aivoihin tiukka käsky: Ei ensimmäistäkään lanttia enää peliin!!!

Toimii peliajatuksia vastaan

Näin TV:ssä yhdysvaltalaisen psykologin joka antaa pelaajille ekassa tapaamisessa pienen muovisen kilpikonnan, se muistuttaa että pelaajien pitäisi "slow down" eli rauhoittaa tilannetta. Itse koen rauhoittumisen pahimmassa pelimyrskyssä tarkoittavan sitä, että miettisi miksi pelaisi ennen kuin syöksyy pelaamaan. Miettisi edes kaksi sekuntia miksi ihmisen pitää pelata? Käyttäisi esimerkiksi 3 minuuttia päivässä Googlettamiseen ja tutkisi miten rahapelit toimivat, ja miten kasinot keräävät voittonsa. Rauhoittuminen kuvastaa hyvin tilannetta mistä paraneminen alkaa. Rauhoittuminen ja omien virheiden myöntäminen, ne ovat itseä auttaneet asiassa eteenpäin! Albert Einstein on todennut että ongelmia ei korjata samoilla välineillä millä ne on aiheutettu. Paraneminen vaatii uusia tuulia ja ajattelutapoja. Mitään ei tapahdu sekunnissa, paraneminen ongelmallisesta pelaamisesta ja paremmaksi ihmiseksi kasvaminen vaatii aikaa ja töitä. Tule käymään Tiltissä, niin laitetaan elämäsi projekti käyntiin!

Toisten neuvot talouden hoidossa

Kysyin neuvoja ystäviltä taloudenhoidossa ja pääsin tätä kautta tavoitteeseeni. Talous on nyt tasapainossa. Kirjanpitoa kokeilin, mutta en kokenut sitä mielekkääksi.

Tunnistaa itsessään tilanteet, joissa pelihimo iskee

Minulle oli tärkeää ymmärtää mikä on pelihimo, eli addiktio. Piti ymmärtää mihin tarpeeseen pelit tuli, jotta tunnistaa milloin halu pelata iskee. Avukseni otin estot, porttikiellot yms. käyttöön. Tein päätöksen olla pelaamatta. Kärsin ”rangaistustani” pelaamattomuutena, joudun käsittelemään tunteeni sen sijaan, että pakenisin niitä pelaamalla.


Mietin mitkä asiat ja tilanteet johtavat minut pelaamaan.

Tunnistaa tarpeen muuttua

Velkojen kartoitus

Pelatessa ei ollut mitään käsitystä kuinka paljon pelasi, ei uskaltanut edes ajatella asiaa. Laitoin pelatut velkasummat paperille, ja karu totuus paljastui. Se auttoi pysymään pelien ääreltä. Se oli ahdistavaa, mutta kannattavaa.

Uskoo itseensä

Välitavoitteet

Kun lopetin pelaamista, merkitsin iltaisin kalenteriin punaiset ruksit. Siitä näki montako päivää oli ollut pelaamatta.


Alussa oli tietysti vaikeaa, kun totuttu asia puuttuu. Kokemukseni on, että kannattaa asettaa joitakin aika- tai muita tavoitteita. Vaikka viikon syklit. Itse otin melkeinpä pakkokeinonkin avuksi eli isomman TV:n osamaksulla. Sodassa ja rakkaudessa ovat melkein kaikki keinot sallittuja. Pelaamisen lopettamisessa ihan kaikki keinot. Ajan kuluessa alkoi kyllä helpottaa ja nyt olen päävastuunkantaja.

Pohtii mikä on tärkeää

Miettii missä mennään

Hyväpalkkaisesta työstäni riippumatta tilieni saldo oli koko ajan pohjalukemissa. Mietin missä on vika, koska kuluja ei ollut paljoa. Pelaamiseen meni tietysti paljon rahaa. Kun myönsin itselleni, että en peleillä rikastu niin pääsin peliongelmani kanssa yhden askeleen eteenpäin kohti parantumista. Vähensin myös alkoholin kulutustani, koska humalassa pelasin enemmän.


Kun mietin mikä todella oli tilanteeni, jäi aikaa muihin ajatuksiin kuin vain ongelmien vatvomiseen. Kirjasin ylös mitä haluan ja mitä minun täytyy tehdä ne asiat saavuttaakseni.

Takaisin Kokemuksia peliongelmista sivulle