RATKAISUJA

Takaisin Kokemuksia peliongelmista pääsivulle

Avoimuus

Salaaminen kävi raskaaksi, mutta avoimuus pudotti sen taakan harteilta, tunsin helpotusta kerrottuani ongelmasta.


Kun on kertonut läheisille, niin oma olo on parempi ja sitä kautta on valmiimpi hakemaan apua.


Jos haluaa ratkaista asiat, on pakko olla avoin. Asiat jäävät puolitiehen, jos ei tuo kaikkia asioita julki vaan jättää osan ongelmista pelkästään oman pähkäilynsä varaan. Yksin on vaikea ratkaista asioita. On helpompi löytää ratkaisuja yhdessä muiden kanssa.

Hakee apua

Kun pelasin, pelasin aina yksin. Kun hain apua, sain vertaisten tuen, sain jakaa muiden kanssa kokemukseni.


Ongelman myöntäminen itselle helpotti ja auttoi ymmärtämään ulkopuolisen avun tarpeen. Hain apua myös rukouksesta. Kun sitten saa lopulta aikaiseksi päätöksen lähteä hakemaan apua, on homma jo kääntymässä voiton puolelle. Itse lähdin hakemaan lopullista henkistä potkua persuksiini ja saamaan lisää pönkitystä muutosprosessiin.

Asiat mittakaavaan

Ongelmat asettuivat mittakaavaan. Tunnistan itseni tunnepelaajaksi, joka on turruttanut pahaa oloaan ja ongelmiaan pelaamiseen. Kun sai etäisyyttä pelaavaan aikaan, ongelmat eivät tuntuneet enää niin suurilta, vaan ne olivat ratkaistavissa ilman että tarvitsi lähteä pelaamaan.


Oikeat valinnat kaupassa, valitsee ostokset pelin sijaan.

Hyväksyy ongelman

Olen riippuvainen, minun piti itse hyväksyä se.


Oli iso asia tajuta, hyväksyä asia, hakea apua, ottaa kaikki kanavat käyttöön. Oikeat kanavat kun löytyi, niin antoi palaa! Hyväksyminen johti ymmärrykseen, miten ja miksi oli käynyt näin.

Järkevä ajattelu, jos mahdollista

Kiusaus tulee vieläkin joskus, olisihan se mukava kokeilla vaikka pokeria pienemmällä panoksella. Mutta ei kun ei: "Asiantuntijana" tietää varsin hyvin, mihin se johtaa. Olen tällaisiin tilanteisiin kehittänyt mieleen pyyhkäisijän. Muistan käskyn: Ei ensimmäistäkään lanttia, muuten piru vie!!! Kiusauksen saa näin järjellä pyyhkäistyä pois, tuli ja meni. Näitä pyyhkäisyjä on ollut useita matkalla ja toistaiseksi ainakin toiminut hyvin. Tässä pitää muutenkin olla välillä varpaillaan.


Ihminen selittää järjellä kaiken toimintansa. Kun toiminta on ollut järjen vastaista, on sille löydettävä se oikeasti järkevä selitys, mentävä syihin toiminnan takana. Minun kohdallani se oli riittämättömyyden tunne ja stressi, joita pakenin peleihin. Nyt tiedän missä tilanteissa himo pelata iskee ja osaan toimia sitä tunnetta vastaan.

Etsii positiiviset puolet pelaamisen lopettamisesta

Aikaa jää parempaan tekemiseen, rahaa säästyy.


Positiivisia puolia ei tullut heti pelaamisen loputtua, vaan pienissä osissa sen jälkeen. Hienoja hetkiä, kun rahat riittivät myös mukaviin asioihin, eikä tarvinnut kieltäytyä esimerkiksi leffareissusta sen takia, että oli pelannut kaikki rahansa.

Läheisille kertominen

Vaimolle kertominen oli kova paikka! Vaimo antoi uuden mahdollisuuden, sen voimalla lopetin pelaamisen.


Se ei ollut helppoa, mutta äiti aavisti jo mihin rahat ovat menneet, kun olin useasti lainannut häneltä rahaa. Eläkkeestä otettiin osa jemmaan, josta sain käyttää rahaa, ettei tarvisi enää lainata vanhemmilta.


Koko totuuden kertominen läheisille on ollut todella vaikeaa. Läheiset ovat tienneet asioistani ja pelaamisestani jonkin verran, mutta eivät koko totuutta. Koko totuus heille paljastui vasta kun asiat oli pakko tuoda julki. Tuo oli kuitenkin iso asia oman toipumisen alkamiselle ja oli todella helpottunut tunne, kun sai kerrottua kaiken.

Vertaistuki

Alussa pelotti hakeutua vertaistuen piiriin. Tuntui, että olen ainoa, jolla näin paha peliongelma. Onneksi rohkaistuin ja menin. Vertaisuus toi voimaa ja merkitystä kaaottiseen elämääni.


Kuulee muiden juttuja, että pysyy erossa peleistä ja saa hyviä vinkkejä. Saa kertoa myös omia kokemuksia ja auttaa sillä muita.


Jo vuosia sitten aloin käydä Tiltissä. Aluksi tuntui, että ihanaa – vihdoinkin on paikka meille pelureille. Joku haluaa auttaa meitä. Mutta vasta nyt käytyäni vuosia Tiltissä pelaamiseni on alkanut vähentyä. Toivottomia tapauksia ei siis ole. Olen saanut peliputken poikki ja rahaa on alkanut jäädä tilille. Mikä parasta olen saanut omaa aikaa ja pelien sijasta voin nyt tehdä muutakin. Tiltissähän meillä on puuhapäivä perjantaisin, jolloin teemme kaikkea kivaa. Toisten pelureiden näkeminen viikottain on myrkkyä pelihimolle.


Omanarvontunne kasvaa, koska voi jotain antaa. Saa ääntä kuuluville ja joskus saanut estetyksi jonkun pelaamisen.


Vertaisten kokemukset auttavat hahmottamaan omaa tilannetta ja löytämään ratkaisuja. Ryhmässä on voimaa.

On itselle armollinen ja rehellinen

Varmasti peliongelmasta parantumisen kohdalla yksi tärkeimpiä pointteja omalla kohdallani oli se, että myönsin itseni olleen typerä kun luulin peleillä rikastuvan, ja suoraan sanottuna TYHMÄ kun niitä vielä pelasin - lainarahallakin. Se tunnustus typeryydestä itselleni toi mukanaan rauhallisen olon, ja sen jälkeen olen pyrkinyt olemaan fiksu ja filmaattinen ratkaisuissani. Maksan laskut ajoissa, olen ahkera töissä, ajattelen ympäristöä ja kanssaeläjiä suuremmalla sydämellä. Kaikkihan tekee elämässään huonoja ja epäloogisia ratkaisuja, mutta olen päättänyt että pyrin tekemään parempia valintoja tästä eteenpäin - päivä kerrallaan. Tänäänkin söin terveellistä kasvisruokaa lounaaksi ja jätin limpparin ostamatta!


Elämä on arvokas, halusin elää sitä omaan toimintaani tyytyväisenä. Olen nyt antanut itselleni anteeksi menneet. Pyrin elämään siten, että olen itse tyytyväinen valintoihini. En enää mittaa arvoani sillä miten muut minut näkevät.

Onnistumisen palkitseminen

Pelaamatta oltuani rahaa alkoi välillä ollakin. Palkitsin itseäni onnistumisesta tekemällä pieniä hankintoja. Kävin syömässä vaimon kanssa ja maksoin itse. Palkitsevaa oli myös saada jakaa aikani läheisten kanssa, heille ei ollut aikaa silloin kun pelasin.


En oikeastaan osaa palkita itseäni. Palkitsen itseni olemalla hyvä, ostan toiselle.

Miettii mitä voi itse tehdä

Välttää menemästä pelikoneiden lähelle esimerkiksi kaupassa käydessä. Lähtee ulos, ettei jää norkoilemaan koneiden lähelle. Pitää itsensä kurissa, vaikka näkisi, että joku tuttu olisi pelaamassa.


Avainlukulista pois laskujen naputtelun jälkeen, ettei vaihda summaa.


Olen pelaamiseni ainoa ja paras asiantuntija. Otan avun vastaan ja kuuntelen mitä sanottavaa muilla on.

Ottaa vastaan apua

Aiemminkin oli jollain tasolla myöntänyt, että pelaaminen ei kenties ole hallinnassa. Avun hakeminen kuitenkin oli enemmän läheisten tahdosta kuin omasta tahdosta. Lopullinen pelaamattomuuden tavoittelu kuitenkin oli mahdollista vasta, kun tuli oma halu päästä pelaamisesta eroon ja myönsi ettei pärjää pelaamisen kanssa yksin. Oli valmis ottamaan vastaan tarjolla olleen avun.


Naisystävä sanoi, että pitää soittaa A-klinikalle, josta minut ohjattiin Tilttiin. Varasin ajan tukihenkilölle Tilttiin ja keskustelimme yhdessä, miten päästä pelaamisesta eroon.


Piti olla valmis ottamaan vastaan apua. Ulkopuolinen ei ratkaissutkaan ongelmiani, hän vain auttoi.


Käymällä täällä ja saa jutella asioistaan niin se helpottaa, vertaisrinki auttaa myös.

Pysähtyminen

Minun oli pakko pysähtyä, pakko miettiä kuka oikein olen. Etsin ratkaisuja, vaikeutin pelaamista ja hain apua. Opin tunnistamaan ongelmani. Minulla oli halu muuttua paremmaksi ihmiseksi.


Kaikki, mikä oli minulle tärkeää, katosi pois. Mitä silloin voi tehdä? Irrottauduin vanhoista kaavoista. Niitä voi rikkoa pelikatkolla, menemällä GA-ryhmään tms.


Se oli kurssin täydellinen muutos, kun kaikki käytössä olleet rahat oli käytetty. Aallonpohjalla käyminen sai aikaan itsetuhon ajatuksia, joita ei tarvinnut kuitenkaan toteuttaa, kun muutti kurssiaan.


Pelaaminen on kierre, ei mielihalu. Mielihalu menee ohi vartissa, kierre täytyy pysäyttää.


Vauhdin pysäyttäminen oli ensimmäinen asia, mikä piti tehdä. Sanoin itselleni, että näin ei voi jatkua. Vauhtisokeus hävisi ja saatoin selvittää itselleni missä todella mennään.

Rukous

Rukous on auttanut, olen käynyt seurakunnan esirukoustilaisuuksissa. Myös kotona olen saanut rukouksesta voimaa. Rukoilen edelleen, vaikka ongelmat ovat jo takanapäin.


Olen rukoillut, etten pelaisi tai ottaisi enää lainaa. Rukoilla voi myös kotona, ei tarvitse lähteä kirkkoon. Rukouksesta tulee hyvä ja rento olo, tuli tunne, että Herra kuuli, mitä sanoin.


Pelurille sopii myös A-kiltojen tyyneysrukous, jos ei muita osaa.

Tekee pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi itselleen

Varsinkin alussa oli tärkeää, että teki itselleen kaikki mahdolliset estot, joilla pelaamista pystyi estämään. Näiden ansiosta sai pelihimon iskiessä pienen mietintätauon, jotta pystyi pysähtymään ja miettimään onko pelaaminen sittenkään järkevää. Myös omaehtoinen luottokielto on helpottanut, sillä se on estänyt lisävelkaantumisen hetken mielijohteesta.


Pelaamisen päätelaitteilla sain estettyä tietoteknisin keinoin laitekohtaisella K9-pelinesto-ohjelmalla.


Sulkee kaikki pelitilit, silloin ei pääse pelaamaan.


Tein pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi itselleni. Käteisen rahan pitäminen lompakossa oli mahdoton ajatus, se olisi poltellut, olisi ollut pakko päästä pelaamaan ne pois. Avoimuus vaimon suuntaan auttoi pitämään peliajatukset loitolla ja rakentamaan luottamusta takaisin. Annoin hänelle katseluoikeuden tiliini, tiesin jääväni kiinni, jos yrittäisin pelata. Tiukan paikan tullen ajattelin kiinnijäämisen kauheita seurauksia, mutta myös sitä kuinka halusin osoittaa olevani luotettava.

Tekee päätöksen

Ilman omaa päätöstä ei pelaamisesta voi päästä eroon. Omat asiat lähtivät ratkeamaan pikkuhiljaa, kun mietin asioita ja tein päätöksen muuttaa pielessä olevia asioita omassa elämässäni. Yritän pysyä päätöksessäni ja teen sen eteen töitä koko ajan.


Oli tehokasta purkaa sitä tapahtumavyyhteä Tiltin asiantuntijan kanssa. Vakuuttui lisää ja tuli sellainen fiilis, että on valmis tekemään lopullisen(?) päätöksen koska vain. Valitsin tuen maksupäivän 16.11.2011. Kun ohitin sen pelaamatta (olin luvannut Tiltin työntekijälle), olin jälleen ottanut ison askeleen pelipirun selättämisessä. Sitten aivoihin tiukka käsky: Ei ensimmäistäkään lanttia enää peliin!!!


Pelaamisen lopettamispäätös siirtyi ja siirtyi, kunnes opin, että pienimuotoistakaan pelaamista ei voi jatkaa. Tärkein askel pelaajan uralla.

Toimii peliajatuksia vastaan

Peliajatukset luulin ensin vaarattomiksi, kunnes sain parempaa tietoa vertaisryhmässä.


Kun saa kaupasta vaihtorahaa, laittaa kolikot taskuun ja menee ulos. Sillä pääsee paljon vähemmällä.


Näin TV:ssä yhdysvaltalaisen psykologin joka antaa pelaajille ekassa tapaamisessa pienen muovisen kilpikonnan, se muistuttaa että pelaajien pitäisi "slow down" eli rauhoittaa tilannetta. Itse koen rauhoittumisen pahimmassa pelimyrskyssä tarkoittavan sitä, että miettisi miksi pelaisi ennen kuin syöksyy pelaamaan. Miettisi edes kaksi sekuntia miksi ihmisen pitää pelata? Käyttäisi esimerkiksi 3 minuuttia päivässä Googlettamiseen ja tutkisi miten rahapelit toimivat, ja miten kasinot keräävät voittonsa. Rauhoittuminen kuvastaa hyvin tilannetta mistä paraneminen alkaa. Rauhoittuminen ja omien virheiden myöntäminen, ne ovat itseä auttaneet asiassa eteenpäin! Albert Einstein on todennut että ongelmia ei korjata samoilla välineillä millä ne on aiheutettu. Paraneminen vaatii uusia tuulia ja ajattelutapoja. Mitään ei tapahdu sekunnissa, paraneminen ongelmallisesta pelaamisesta ja paremmaksi ihmiseksi kasvaminen vaatii aikaa ja töitä. Tule käymään Tiltissä, niin laitetaan elämäsi projekti käyntiin!

Toisten neuvot talouden hoidossa

Kysyin neuvoja ystäviltä taloudenhoidossa ja pääsin tätä kautta tavoitteeseeni. Talous on nyt tasapainossa. Kirjanpitoa kokeilin, mutta en kokenut sitä mielekkääksi.


Kokeneen ääntä on aina hyvä kuunnella!

Tunnistaa itsessään tilanteet, joissa pelihimo iskee

Minulle oli tärkeää ymmärtää mikä on pelihimo, eli addiktio. Piti ymmärtää mihin tarpeeseen pelit tuli, jotta tunnistaa milloin halu pelata iskee. Avukseni otin estot, porttikiellot yms. käyttöön. Tein päätöksen olla pelaamatta. Kärsin ”rangaistustani” pelaamattomuutena, joudun käsittelemään tunteeni sen sijaan, että pakenisin niitä pelaamalla.


Mietin mitkä asiat ja tilanteet johtavat minut pelaamaan.

Tunnistaa tarpeen muuttua

Yksi asia pelaamisen lopettamisessa ajatus siitä, että onko tässä kaikki? Haluanko jatkaa elämääni tällä tavoin, vai olisiko tarjolla muutakin? Vaikka pelaamattomuutta jo takana, tunnistaa tarpeen tehdä asioita toisin. En halua palata menneeseen, vaan haluan muuttaa toimintatapojani, jotta voin tehdä niitä asioita jotka itselleni todella ovat tärkeitä.

Velkojen kartoitus

Pelatessa ei ollut mitään käsitystä kuinka paljon pelasi, ei uskaltanut edes ajatella asiaa. Laitoin pelatut velkasummat paperille, ja karu totuus paljastui. Se auttoi pysymään pelien ääreltä. Se oli ahdistavaa, mutta kannattavaa.


Olen yrittänyt ratkoa velkaongelmaani sillä tavalla, että olen kirjoittanut paperille kenelle kaikille olen velkaa ja minkä verran. Olen selvittänyt velkojeni määrää myös soittamalla velkojille. Sen jälkeen kirjoitin paperille suunnitelman kuinka paljon pystyn kuukausittain velkojani lyhentämään. Olen myös ottanut yhteyttä Takuusäätiöön.


Kävin juttelemassa veloista ja selvitimme, kuinka paljon minulla on velkaa mihinkin. Tehtiin maksusuunnitelma ja nyt velat on saatu maksettua.


Ohjein ja neuvoin sain tehtyä itse. Kunnan velkaneuvoja auttoi siitä eteenpäin.

Uskoo itseensä

Pelaamattomuuden ja onnistumisen kokemukset ruokkivat uskoa itseensä. Itsetunnon kehittyminen auttaa pysymään peleistä erossa.


Opin uskomaan ja luottamaan itseeni. Pitkän prosessin jälkeen usko itseensä löytyi. Aloin uskoa, että selviän ja olen arvokas.


Kun tekee päätöksen, että lopettaa pelaamisen, täytyy itse uskoa siihen, että onnistuu. Sitten kun on tehnyt päätöksen, että lopettaa niin se on piste.

Välitavoitteet

Kun lopetin pelaamista, merkitsin iltaisin kalenteriin punaiset ruksit. Siitä näki montako päivää oli ollut pelaamatta.


Alussa oli tietysti vaikeaa, kun totuttu asia puuttuu. Kokemukseni on, että kannattaa asettaa joitakin aika- tai muita tavoitteita. Vaikka viikon syklit. Itse otin melkeinpä pakkokeinonkin avuksi eli isomman TV:n osamaksulla. Sodassa ja rakkaudessa ovat melkein kaikki keinot sallittuja. Pelaamisen lopettamisessa ihan kaikki keinot. Ajan kuluessa alkoi kyllä helpottaa ja nyt olen päävastuunkantaja.

Pohtii mikä on tärkeää

Pelatessa koko elämä pyöri tavalla tai toisella pelaamisen ympärillä. Pelaamisen aiheuttamat seuraukset saivat miettimään mikä minulle oikeasti on tärkeää.


Keksii jotain muuta tekemistä pelaamisen tilalle. Esimerkiksi musiikki ja liikunta on minulle tärkeää, jotta saan ajatukset muualle.


Tulevaisuus, olisi kiva tarjota itselle, lapsille esimerkiksi joku matka. Oma fyysinen ja psyykkinen olo.

Miettii missä mennään

Hyväpalkkaisesta työstäni riippumatta tilieni saldo oli koko ajan pohjalukemissa. Mietin missä on vika, koska kuluja ei ollut paljoa. Pelaamiseen meni tietysti paljon rahaa. Kun myönsin itselleni, että en peleillä rikastu niin pääsin peliongelmani kanssa yhden askeleen eteenpäin kohti parantumista. Vähensin myös alkoholin kulutustani, koska humalassa pelasin enemmän.


Kun mietin mikä todella oli tilanteeni, jäi aikaa muihin ajatuksiin kuin vain ongelmien vatvomiseen. Kirjasin ylös mitä haluan ja mitä minun täytyy tehdä ne asiat saavuttaakseni.

Takaisin Kokemuksia peliongelmista pääsivulle